log in

Vječna dilema: Teretana ili Aerobik!?

Vječna dilema: Teretana ili Aerobik!?

  • Written by 
  • Objavljeno u Clanci
  • Procitano 1146 puta

Odmah na početku moramo reći da je u vježbanju najbolja raznovrsnost, pa je tako kombinacija ove dvije vrste treninga idealna, naročito za vježbače koji žele svoju formu podići na viši nivo. 

Ali hajde da vidimo o čemu se tu radi i koje su prednosti jednog, a koje drugog;

Često čujemo podjelu: Teretana je za jači pol, a aerobik je za žene. Međutim stvari su malo drugačije. Već i djeca znaju da je aerobik izmislio Kenneth H. Cooper  (muškarac inače), a kasnije 80-ih godina prošlog vijeka prvi tv aerobik show vodio je glumac R.Simons, opet dakle muskarac... Tae bo izmislio je gle čuda, Bili Blanks, a ostale tipove aerobika da i ne pominjemo... (Ne želimo sad reći da je aerobik samo za muškarce, ali cure dajte ostavite nešto i za nas :)

Za šta ćete se Vi odlučiti zavisi isključivo od vas, vaših mogućnosti i afiniteta. Takođe nije tačno da na aerobiku ne možete jačati mišićnu masu, a da u teretani nije moguće skidati kile, to je dakle samo još jedna od mnogih zabluda.

Aerobik je jako dobar za poboljšanje cjelokupnog kardiovaskularnog i respiratornog sistema. Naravno i lokomotornog! Takođe utiče i na poboljšanje tonusa mišića, bolji krvni pritisak, brže sagorijevanje kalorija, cirkulaciju krvi... Opet s druge strane za vreme trajanja aerobik programa sve češće se koriste tegovi, pump setovi i sl. što omogućava povećanje mišićne mase, a dovodi i do oblikovanja tijela. Sve u svemu, oni koji vole grupne treninge, kako bi dobili i održali motivaciju na treningu, aerobik je idealno rješenje!

No međutim, postoje i prednosti za teretanu, a to je što pruža više mogućnosti, samim tim opterećenje i intezitet vježbanja prilagođavate sebi u skladu sa vašim (realno) postavljenim ciljevima. Vaš trening će biti kompletan ukoliko pored tegova i sprava sa opterećenjem budete vježbali i na (ali ne SAMO na) kardio spravama. Koristeći kardio sprave i dinamičke vježbe imamo efekat aerobnog programa rada, a sprave, tegovi i ostali rekviziti nam omogućavaju da oblikujemo i toniramo tačno odredjenu mišićnu regiju koju želimo.

Tome dodajte i mogućnost planiranja treninga u vrijeme kada to vama odgovara, stalno prisustvo trenera kao i njegov individualni pristup i dobili ste savršeno tajmiran i pravilan trening!

Ako pitate nas: Najidealnije bi bilo da kombinujete teretanu i aerobik (odnosi se na one malo iskusnije vježbače), jer ćete tada dobiti najbolje efekte od oba programa. Kod aerobika se tonira tijelo i tope se masne naslage, a primjenjujući razne sprave zategnućete mišiće i oblikovati vašu figuru. Napominjemo, mnogo zavisi od načina aerobnog dijela treninga. Ukoliko želite brže da smršate i da se zategnete preporučljivo je da radite kardio u teretani intervalnim metodom (brzo-sporo), ali naravno uz korigovanje ishrane i unos preporučljive količine tečnosti, ponajprije vode.

Značajnu ulogu u obe vrste treninga imaju isključivo planirani programi vježbanja, ishrana, stručnost instruktora kao i prije svega vaše sopstveno zalaganje i vjera u sebe.

Poslednje azurirano nedelja, 28 maj 2017 08:07
Vise u ovoj kategoriji « Obrok prije i poslije treninga