log in

Kineziterapija

Kineziterapija

Kineziterapija - pokretom do zdravlja (oblast fizikalne terapije koja se bavi primjenom pokreta u terapijske svrhe)

Za kineziterapiju kažu da je "kraljica" fizikalne medicine i rehabilitacije jer organizmu "udahnjuje život", ma koliko da je iscrpljen bolešću.


- Kineziterapija predstavlja terapiju pokretom, odnosno određenim vježbama. Zavisno od toga šta je povređeno primjenjuju se određene vježbe svrstane po grupama. U prvoj grupi su vježbe za očuvanje obima pokreta, vježbe za očuvanje i jačanje mišićne snage i vježbe za očuvanje mišićne izdržljivosti. Vježbe obima pokreta podrazumijevaju razmrdavanje svakog zgloba tako što se zglob provodi kroz pokret da može sve da izvede postepeno do istezanja. Ne preporučuje se povezivanje pokreta zbog potenciranja postojećeg problema. Svaki pokret treba raditi pojedinačno od zgloba do zgloba, i bez ikakvog napora.

- One se najčešće preporučuju za vratni i krsni deo. I ovde je vrlo važno da se zainteresovani klijent obuči da vježbe pravilno izvodi. Jer, ako se pravilno ne izvode biće kontraproduktivne. Dobra fizička aktivnost mora biti pravilno dozirana, sa vježbama u kontinuitetu.

- Danas se smatra da ne postoji stanje gde je kineziterapija kontraindikovana. Izuzetak predstavljaju situacije u kojima je opšte stanje pacijenta toliko loše da je životno ugrožen, kao u slučaju teških krvarenja ili oslabljenog srca. U oblasti reumatologije kineziterapija jedino nije dozvoljena ako postoji akutno zapaljenje zgloba. Međutim, čim se takva upala otkloni vežbe mogu da se primjenjuju. Bez fizičke aktivnosti sve strukture u organizmu su slabe. Slabi su zglobovi i mišići, slabi su organi i tkiva. Kao takvi otvoreni su za brojne zdravstvene slabosti. Da bi sve to izbjegli dovoljna je umjerena fizička aktivnost sprovedena na valjan način.

Kineziterapija u našem fitness centru podrazumijeva individualan rad sa fizioterapeutom (dipl. fizioterapeut Minja Đorojević), vježbe su prilagođene potrebama i mogućnostima svakog vježbača kao i trenutnom zdravstvenom stanju klijenta.

- Kinezitejping - terapija trakama (stabilizuje zglobove, ublažava bolove, pomaže smanjenju otoka, podržava mišićnu kontrolu i olakšava proces ozdravljenja)


 

- Vježbe za kičmeni stub i bolna leđa (individualni rad ili u manjim grupama sa fizioterapeutom)

Dipl. fizioterapeut - Minja Đorojević

kontakt: 065/769-460

Poslednje azurirano nedelja, 09 april 2017 20:15