log in

Air Machine

Rate this item
(0 votes)

 

Revoluciju u fitness industriji napravile su mašine na kojima otpor ne stvaraju tegovi, već kompresovani vazduh. Pneumatski sistem ispočetka je bio namijenjen samo rehabilitaciji, ali je uskoro prepoznat i kao najbolji način za sportsko i rekreativno vježbanje.

Air Machine“ je danas jedan od vodećih proizvođača pneumatskih sprava na svijetu.

Rezistencija tj. otpor na ovim spravama postoji i u koncentričnoj i ekscentričnoj fazi pokreta, a može se smanjivatiti ili povećavati već u intervalima od samo jednog kilograma. Promjenu otpora možete učiniti bez silaska sa sprave, jednostavnim pritiskom na dugme. Zavisno od sprave za koju je mišićnu grupu namijenjena, opterećenje je moguće podesiti od 1kg pa sve do 150kg pritiska, što je ekvivalentno opterećenju koje stvaraju slobodni tegovi.

Pneumatski sistem je tih, omogućuje intenzivan trening, a nježan je za zglobove čime smanjuje mogućnost povrede. Na ovakvim spravama nema pojave inercije koja je izražena na klasičnim spravama, na kojima je snaga koju morate uložiti na početku i kraju pokreta uvijek veća od one koju morate ulagati dok pokret traje. Time se sprečavaju povrede mišića i ligamenata u tim kritičnim fazama pokreta. Također, moguće je vježbati eksplozivnu snagu radeći nagle i brze pokrete.

Za razliku od klasičnih sprava sa teretom gdje preko jedne poluge radimo sa obe ruke ili noge, zapostavljajući time slabiju stranu, na ovim spravama lijeva i desna poluga imaju odvojeni pokret, pa je moguće pratiti poseban rad lijeve i desne ruke tj. noge, razvijajući tako ravnomjerno i lijevu i desnu stranu tijela.

Sistem vježbanja na pneumatskim spravama se može praktikovati kao kružni metod – koji je namjenjen svima koji žele brz i intenzivan trening, gubeći tako kalorije i kilograme, poboljšavajući kondiciju a pri tome žele da zategnu i toniraju svoje mišiće.

Također, mogu se raditi parcijalni treninzi – namjenjeni jačanju snage i povećavanju mičićne mase.

Fitness centar Universum u svojoj ponudi ima i treninge na „Air Machine spravama, a na Vama je da odlučite (naravno, uz naše stručne savjete) koji sistem vježbanja se vama dopada i koje ciljeve želite da ostvarite!